Gevleugelde Soap

Back
Utrecht - Lhasa

Papegaai op de camping.

De camping van Islamabad ligt aan de rand van de stad en is onderdeel van de Rose and Jasmine Garden. Door de natuur dichtbij en het vele groen in de stad is de camping rijk aan "wild", waarbij vooral de vliegende vrienden vanwege hun lawaai de aandacht trekken. In de vogelsoap die wij gedurende ons verblijf op de camping hebben gevolgd spelen de volgende gevleugelde acteurs een rol:
 • Kraaien
 • de hoofdrol spelers
 • Merels
 • de vrolijke tegenspelers
 • Bonte spechten
 • de figuranten
 • Papegaaien
 • de gerausmachers
 • Buizerds
 • de geflopte suspence makers
  Augustus is de maand waarin de mereljongen beginnen met uitvliegen. Of moeten we zeggen uitvallen? Het resultaat is in ieder geval een verdwaasd om zich heen kijkend jong en een paar ouders die in paniek rondfladderen om de niet sympathiek geinteresseerde kraaien op afstand te houden. Wonder boven wonder overleven de twee jongen die uit het nest gevallen zijn de paar dagen op de grond tot ze het vliegen alsnog machtig worden. Petje af daarbij voor de fanatieke ouders die hun jongen ook op de grond bleven voeren en de kraaien op afstand hielden. Verrassend is ook dat de zwerfhonden de jongen op hun nachtelijke strooptochten niet gevonden hebben. Waarschijnlijk waren de honden te veel afgeleid door de smakelijke slippers die ze steeds vonden bij de Mercedesbus van Walter en Hannelore.
  In september is het de beurt aan het kraaiejong. Het nest waarin hij was opgegroeid bevindt zich in de boom vlak bij het toegangshek van de camping. Je loopt er dus diverse malen per dag langs en elke keer laat dan de moeder (of is het de vader?) met een aanval op je hoofd merken dat je te dicht bij het nest komt. Ook deze dag in september verwacht ik een aanval als ik terugloop naar de auto. Als ik langs de boom loop zie ik echter het kraaienjong al fladderend naar beneden kukelen. Ik ben zo dom om een seconde glimlachend naar het beduusde jong te blijven kijken, want meteen word ik met een hels kabaal aangevallen door vier kraaien. Blijkbaar voelen niet alleen papa en mama zich verantwoordelijk voor het jong en is de Pakistaanse joint-family samenleving ook van toepassing op kraaien.
  De gehele middag is de camping niet meer via het verharde pad te verlaten of te bereiken. De bewaker probeert een keer moedig de strijd aan te gaan met de kraaien, maar geeft het toch op nadat hij bijna zijn pet verliest. Het kraaienjong blijft een beetje rondscharrelen onder de boom, terwijl zijn familieleden iedereen uit de buurt houden. Tegen de avond lijkt de rust terug te keren, de vogels gaan op stok. Dit is echter van korte duur. De kraaien vliegen opeens weer aggressief rond en de nog luidruchtigere papegaaien zwermen in paniek boven de bomen. De honden komen eraan! Nu Walter en Hannelore niet meer op de camping verblijven zijn er geen smakelijke slippers meer die de aandacht van de honden afleiden en lijken ze het jong te gaan ontdekken. De kraaien vliegen echter zo aggressief over de honden heen dat deze besluiten een veiliger maaltje te zoeken. Het wordt daarna weer stil op de camping.
  De volgende ochtend doet het kraaienjong een verwoede poging een boom te beklimmen. Hij komt een aardig eind maar valt uiteindelijk toch weer naar beneden. Dit wordt hem noodlottig. Vandaag is het namelijk de tweewekelijkse grasmaaidag. De bestuurder van de tractor is van het roekeloze soort en de man kijkt niet op wanneer een steen of kraaienjong versnipperd wordt door zijn genadeloze machine. Exit kraaienjong.
  Het is hierna zo rustig in het vogeldomein dat zelfs de bonte specht zich weer durft te laten zien. De rust is echter niet een periode van rouw binnen de kraaien-joint-family. Er is op het grasveld aan de overkant van de weg weer vlees uitgestrooid door de slagers! Meerdere malen per week bieden de Pakistaanse slagers overgebleven vlees ter recycling aan aan de vogelgemeenschap. Het resulteert in een verbeten strijd tussen de kraaien en de buizerds. Zeker twintig buizerds en tientallen kraaien cirkelen boven het grasveld. Je zou verwachten dat de machtige buizerds korte metten maken met de kraaien, maar gebrek aan fysieke kracht compenseren de kraaien met een overdosis aggressiviteit en een numeriek overwicht. Eigenlijk stellen de buizerds zich ronduit laf op. Enkel doormiddel van duikvluchten weten ze stukjes vlees te bemachtigen van de stapel die omringd wordt door kraaien. De kraaien voeren vooral strijd met elkaar.
  Het gewelddadige einde van het kraaienjong maakt dat wij weer veilig de camping kunnen verlaten en bereiken. Nu hopen we alleen nog op een daling van de temperatuur, zodat ook dat andere ongemak in de kiem gesmoord wordt: de muggen!


  Erwin Voogt, Islamabad, 17 september 2003

  Waar zijn we geweest deze reis:

  Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

  India - Pakistan - Iran - Turkije - SyriŽ - JordaniŽ - Libanon - SyriŽ - Turkije - Europa

  Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

  Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan Nepal
  AziŽ Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

  GPS waypoints en Google Earth
  Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
  Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.

  Order a high quality print or digital copy

  Cape Comorin, India

  Picture and text copyright owned by Erwin Voogt.
  Please contact me first if you want to use any of these pictures, images or photographs for any purpose.