Hollands bezit

Back
Utrecht - Lhasa

Cape Comorin, India

Met de val van Constantinopel in 1453 verloor christelijk Europa haar laatste stukje controle over de lucratieve handel met het Oosten en het Verre Oosten. Reden voor met name Portugal en het toen piepjonge koninkrijk Spanje om een eigen route naar India en China te vinden.
Portugal zette in op de lange, maar voor de hand liggende zeeroute om Afrika heen. De koning van Spanje liet zich echter overtuigen door een zekere Columbus die stelde dat een westelijke zeeroute ook mogelijk was. Volgens Columbus was de omtrek van de Aarde namelijk bijna de helft kleiner dan de 40.000 km die de Grieken bijna 2000 jaar eerder berekend hadden. Het door Marco Polo beschreven oostelijke eiland Japan zou dan met een paar weekjes zeilen bereikt kunnen worden. En vanuit Japan kon je met nieuwe voorraden verder west zeilen naar China en India. De Grieken hadden echter gelijk en dus ontdekte Columbus Amerika.
De Portugezen hadden uiteraard ook de nodige tegenslagen, maar er was tenminste geen onbekend continent dat de route blokkeerde. En zo bereikte Vasco da Gama op 20 mei 1498 de kust van Kerala, Zuid-India.
Kerala was geen onbekend land voor Europa. De Romeinen bijvoorbeeld, handelden veel met Kerala volgens de klassieke route die via de Rode Zee en overland door het nog niet gegraven Suez kanaal liep. Zo was ook apostel Thomas volgens de overlevering reeds in het jaar 52 aangekomen in Kerala voor het verkondigen van het Evangelie. De daaropvolgende eeuwen onderhield de Syrisch orthodoxe kerk nauwe banden met Kerala. Kerala was eerder christelijk dan Noord-Europa!
De lokale christelijke bevolking was dan ook aangenaam verrast met de komst van de Portugezen en Vasco da Gama had geen probleem met het vinden van een trofee voor thuis. Columbus had zes jaar eerder wat "wilde" Indianen meegenomen, Da Gama kon christelijke Indiërs meenemen die dolblij waren dat ze nu de Paus konden ontmoeten. Honderd jaar hadden de Portugezen het monopolie op de route naar de Oost, waarbij zij zich niet alleen toelegden op handel, maar ook op missiewerk.
Vanaf 1600 kwam er echter letterlijk moordende concurrentie van twee andere maritieme grootmachten: Engeland en Holland. Anders dan bij Portugal werd bij Engeland en Holland de zeevaart niet uitgevoerd door de staat, maar door compagniën.
De VOC wilde uiteraard een mooie handelspost hebben in India. Het doelwit werd de belangrijkste haven van India, Cochin in Kerala, waar de Portugezen -ook niet dom- een groot fort gebouwd hadden. Na maanden van beleg en beschietingen wist de VOC in 1663 de weerstand in Cochin te breken en werden de sleutels van de stad overgedragen door de Portugezen aan de Hollanders. Naast dit ritueel gold nog een ander ritueel: evenredig met de geboden weerstand moest de stad een prijs betalen. Onze jongens deden zich dus drie dagen te goed aan plunderen en verkrachten als compensatie voor de moeizame belegering. Daarnaast werden vrijwel alle Portugese gebouwen opgeblazen. Op het gebied van bedrijfsethiek van Naamloze Vennootschappen is sindsdien het een en ander veranderd.
De VOC deed uiteraard niet aan missiewerk en ook het onderhoud van weeshuizen en scholen vond men niet gunstig voor de koersontwikkeling. De Indiase geschiedenisboeken schrijven dan ook niet al te positief over de Hollandse periode van Cochin: "The Dutch were only interested in trade and profit."
De Hollandse periode eindigde in 1795. Met de VOC failliet en Nederland onder Franse juk, zagen de Engelsen hun kans schoon om de prachtige Hollandse havens als Cochin over te nemen. De overname was dit keer quasi-vriendschappelijk zodat de rituelen beperkt bleven tot het overdragen van de sleutels van Kronestede... eh... Cochin.

Erwin Voogt, Mamallapuram, 3 februari 2003


Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - Syrië - Jordanië - Libanon - Syrië - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan Nepal
Azië Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.

Order a high quality print or digital copy

Picture and text copyright owned by Erwin Voogt.
Please contact me first if you want to use any of these pictures, images or photographs for any purpose.