Opdracht 29

Back
Utrecht - Lhasa

Tijgers en Geitjes
Het nationale bordspel van Nepal: Tijgers en Geitjes.

MEREL

Lieve ome Erwin en tante Bastienne,

Ik ben gek op spelletjes en ik wil dat jullie met een groepje kinderen, ergens in het verre AziŽ, een typisch hollands spelletje spelen zoals "zakdoekje leggen...".
Op hun beurt moeten dezelfde kinderen jullie weer een nieuw spelletje leren, dat wij hier niet kennen, zodat jullie het weer aan mij kunnen leren.
Graag een uitgebreid verslag en natuurlijk foto's van deze opdracht.

Groetjes en veel plezier, Merel.
vrijdag 24 mei 2002


5 juni 2003, Pokhara
Twee bordspelen zie je veel gespeeld worden in Nepal: carambole, een soort snooker met damstenen dat in heel Azie populair is, en Tijgers en Geitjes, dat een echt Nepalees spel is. Uiteraard wordt er ook veel gekaart c.q. gegokt in Nepal, maar uitleggen hoe je je schaarse maandsalaris vergokt onder het genot van een paar glazen chang leek ons geen verantwoorde invulling van deze opdracht.
Tijgers en Geitjes speel je met z'n tweetjes op een bord of papier met gekruiste lijnen, zie de foto boven. De ene speler speelt met vier tijgers, de andere speler met 20 geitjes. Aan het begin van het spel staan alleen de vier tijgers op de vier hoekpunten.
De spelers doen om beurten een zet. Een zet voor de speler met de geitjes bestaat uit het plaatsen van een geitje op een kruispunt van lijnen. Een zet van de speler met de tijgers bestaat uit het verzetten van een tijger via de lijnen naar een volgend kruispunt of door het slaan van een geitje. Een geitje kan geslagen worden als de tijger over het geitje heen kan springen, net zoals je bij dammen een steen slaat. De speler met de geitjes moet dus voorkomen dat een enkel geitje naast een tijger staat. Een tijger kan niet over twee geitjes springen.
Als alle geitjes op het bord staan mag de speler met de geitjes ook de geitjes gaan verschuiven, net zoals de tijgers verschuiven.
Er zijn twee varianten voor het bepalen van de winnaar:
De eerste variant zegt dat de tijgers winnen als er drie geitjes geslagen zijn en dat de geitjes winnen als alle tijgers klem staan - de speler met de tijgers kan dan geen zet meer doen. Bij deze variant wint meestal de speler met de tijgers.
Bij de tweede variant winnen de tijgers als er vijf geitjes geslagen zijn en winnen de geitjes als er ťťn tijger klem staat. Bij deze variant wint meestal de speler met de geitjes.
Een tussenvariant lijkt logisch maar is in de praktijk weinig zinvol: je hebt bijna alle 20 geitjes nodig om alle vier de tijgers klem te kunnen zetten.
Nepalezen zelf spelen het spel altijd met een getekend bord en steentjes of bierdoppen als tijgers en geitjes. Voor toeristen zijn er natuurlijk de fraai gemaakte houten of metalen uitvoeringen.
En nu moeten we nog een paar kinderen vinden die Zakdoekje Leggen willen leren...


22 oktober 2002, Peshawar
In Pakistan spelen de kinderen alleen maar cricket.
Iets zegt ons dat je liever een ander spel wilt leren. Mocht cricket echter goed zijn voor de (helft van de) opdracht, laat het even weten, want dan gaan we poging 356 ondernemen om de regels te doorgronden.
De andere helft van de opdracht, wij een spel aan de kinderen leren, geeft ons een klein probleempje: ....... we weten geen kinderspelletjes...
Help ons met dit probleem, maar indien dat niet kan, geen punt, we zoeken wel op internet.

Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - SyriŽ - JordaniŽ - Libanon - SyriŽ - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan India
AziŽ Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.