Opdracht 20

Back
Utrecht - Lhasa

Japanese monnik Het ziet er schattig uit zo'n 66 jaar oude Boeddhistische monnik. Deze Japanse meneer vonden wij echter weinig sympathiek - een te lang verhaal om dat uit te leggen.
Hij is hier in Peshawar om een stupa te bouwen. Als zijn familie tenminste het geld op tafel legt.

SIMONE

Lief broertje en schoonzus,

Jullie zijn het toonbeeld van de hollandse nuchterheid en van al dat spirituele gedoe moeten jullie niks hebben. Maar mediteren neemt zowel binnen het hindoeÔsme als het boeddhisme een belangrijke plaats in. En aangezien jullie tijdens de reis te maken krijgen met deze culturen, vind ik dat jullie hier toch iets van moeten proeven.
De opdracht luidt :
Doe mee aan een kennismakingscursus "mediteren voor beginners" of laat een belangrijke lama of goeroe jullie uitleggen wat het nut van mediteren is.

Liefs Simone.
dinsdag 21 mei 2002


19 december 2002, Agonda
In Dharamsala konden we onze spirituele draai niet helemaal vinden. Zonder de Tibetaanse zaak te willen bagataliseren lijkt "Free Tibet" vooral de reclameslogan van een goed geoliede onderneming in cursussen, T-shirts en souveniers, waarbij de kleurijke Tibetaanse tempels de functie van neon uithangborden vertegenwoordigen. Ook MTV wordt niet vergeten. In het gelikte Tibet museum waren we getuige van de opname van een videoclip van een Tibetaanse popster. Een emotioneel liedje werd geplaybackt, waarbij de tranen niet onderdrukt konden worden nadat de zanger zijn handen wanhopig voor zijn gezicht had gehouden. Dat zijn handen vooraf waren ingesmeerd met huilpoeder was alleen voor ons toeschouwers te zien. Na de opname werd er weer vrolijk gelachen.
De Dalai Lama staat aan het hoofd van de marketing operatie. Een briljante zet vormen de regelmatige sessies waarbij toeristen even op de foto kunnen met de Nobelprijswinnaar. De donatiedollars blijven gestaag rollen.
Of deze aanpak voor Free Tibet uiteindelijk succesvol is betwijfel ik. De Dalai Lama noemt het Tibetaanse volk inmiddels "een voorbeeld voor de wereldbevolking". Hoogmoed komt voor de val.
Minstens net zo commercieel is de Osho Commune International, de beroemde c.q. beruchte Ashram van Bhagwan in Pune. De commerciele bedoelingen worden door de commune niet onder stoelen of banken geschoven en die eerlijkheid spreekt ons wel aan. Het budget van de opdracht sluit uiteraard een meditatiecursus uit, maar voor een klein bedragje kun je wel een rondleiding krijgen en worden video's over mediteren vertoond.
Wat is mediteren volgens Bhagwan?
Meditation is a non-doing, a proces that helps you to watch your surroundings, your thoughts and feelings, so that you can gradually gain distance from them. Through meditation you can peel off layers of conditions that society has placed upon you and then the authentic you can emerge.
En wat zeggen de volgelingen van Bhagwan, of Osho zoals hij liever genoemd wordt, over hem zelf?
His insight is that deep down we all tend to someone to tell us what to do. But rather then waiting for someone else to save us and make everything right, like some God or Mr. Fixit, each individual has to take responsibility for his/her own life. With total responsibility comes total freedom.
De ironie is dat zijn volgelingen precies het tegenovergestelde doen van bovenstaand "inzicht": je kunt in de hele commune geen object of activiteit vinden waarbij niet vermeld wordt "Osho says..." en dan volgt waarom Osho het zo gewild heeft!
Wij hebben besloten wel conform dit inzicht te handelen en zijn dus vrolijk verder gereden.
Wie weet, wordt vervolgd.

22 oktober 2002, Peshawar
En jij dacht dat je voor 10 euro wel even een cursusje mediteren kon volgen?
Het is een groot Westers misverstand dat Boeddhisten en Hindu's vredelievende mensen zijn die wars zijn van hebzucht. Niets is minder waar. Reeds voor onze jaartelling, toen Boeddhisme nog piepjong was, waren er al 18 (sic!) verschillende varianten ontstaan die allerminst vriendelijk en begripvol met elkaar omgingen. Ook het Tibetaans Boeddhisme, door ons geÔdentificeerd met de sympathieke Dalai Lama, kenmerkt zich door een groot aantal elkaar bestrijdende varianten waarvan de Dalai Lama feitelijk slechts de sekte van de Gelukspa's vertegenwoordigt. En wij ons maar ongemakkelijk voelen bij het Schisma van 1054...
Dat het Hinduisme met zijn kastensysteem in onze Westerse ogen een minder sociale bedoeling is, is bekend. Dat echter Boeddhisme dergelijke minder fraaie kantjes heeft, vanuit Westers oogpunt, verraste ook ons. Enkel monniken kunnen nirvana bereiken en vormen daarmee een bevoorrechte groep. Boeddhisten horen te geven aan monniken, hoe arm ze ook zijn. Monniken hebben echter geen zorgplicht voor de (arme) bevolking, afgezien van het feit dat ze in sommige stromingen van Boeddhisme mediteren voor de verlichting van de mensheid. In veel stromingen van Boeddhisme is mediteren voor verlichting echter een individuele aangelegenheid, de rest van de mensheid boeit niet. Een concreet voorbeeld van het ontbreken van zorgplicht hadden we hier in de Tourist Inn. Een Japanse monnik verblijft hier net als wij al enige weken. Hij wil hier in Peshawar een stupa bouwen. Laatst kwam de eigenaar van het hotel ietwat ontdaan zijn verhaal bij ons doen. Een arme vrouw was komen bedelen op het pleintje voor het hotel. Alle aanwezigen op het pleintje (de bakkers en monteurs) hadden de vrouw wat gegeven. Toevallig liep de monnik net uit het hotel en de hoteleigenaar had hem gevraagd ook wat te geven - het was een vrouw die het geld echt nodig had. Het antwoord was: "I am a monk, that is not my business.". Voor de aanwezigen was dit een grote schok. Voor moslims is het zorgen voor je medemens misschien een nog wel belangrijker item dan bij christenen. De monnik heeft bij mij ook eens lopen klagen dat de mensen hier de boodschap op zijn stupa waarschijnlijk niet konden begrijpen. Mijn antwoord was daarop dat het hier een arm land is en de mensen vaak geen opleiding hebben. Ik kon het vervolgens niet laten om te zeggen dat 'ie misschien beter eerst een school kon bouwen voor de mensen in plaats van een stupa. Deze suggestie werd niet gewaardeerd.

Maar goed, het ging over mediteren. Moraal van bovenstaande is dat cursussen mediteren gewoon big business zijn en $50 tot $100 per week kosten. Een dure grap als je bedenkt dat mediteren vooral bestaat uit in een houding gaan zitten die de bloedvaten afklemt en vervolgens net zo lang blijven zitten zonder eten en drinken totdat je door vochtgebrek hallucinaties krijgt en door de bloed- en dus gevoelloze benen denkt dat je zweeft...
O nee, we mochten niet te nuchter zijn!
In november/december zijn we in Dharamsala. We zullen dan deze opdracht vervullen.

Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - SyriŽ - JordaniŽ - Libanon - SyriŽ - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan India
AziŽ Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.