Opdracht 10+11

Back
Utrecht - Lhasa

Skisprong voor de Annapurna I
Skisprong voor de Annapurna I.

HANS EN SANDY

maandag 20 mei 2002 - 21:12
een erg leuk idee een afscheidsopdracht voor Bastienne en Erwin. We hebben net het geld voor twee opdrachten overgemaakt (te laat aan gedacht). De opdrachten zullen we zo snel mogelijk mailen, hopelijk vanavond nog, anders zeker morgenavond. Sorry voor de vertraging.
Groetjes, Hans en Sandy

vrijdag 24 mei 2002 - 9:02
Oops, toch weer te laat...
De opdracht die Sandy Verhaegen en Hans Engelkamp aan Bastienne en Erwin willen meegeven is deze: Maak een succesvolle ski-afdaling ergens in de Himalaya en bewijs dit met foto's van een mooie sprong en een skipas.
Groetjes, Hans en Sandy

vrijdag 24 mei 2002


1 februari 2004, Qazvin (Iran)
Dan eindelijk echt skien!!!
Helaas niet in de Himalaya, maar wel in het beste skigebied dat de niet-Westerse wereld te bieden heeft: het Alborz gebergte vlak ten noorden van Tehran. Zoals beschreven in de nieuwsbrief viel het skien ons zwaar tegen. De techniek was niet geheel verloren gegaan na twee jaar, maar onze conditie wel. En kun je in Frankrijk de eerste dag lekker inkomen op makkelijke blauwe pistes, hier was het niets anders dan ongeprepareerd (en dus vol ijzige boekels) rood of diepe sneeuw off-piste - we kozen meestal voor dat laatste. Hard werken dus vanaf moment nul en dat vonden de spieren niet leuk.
Hieronder enkele "index foto's" van de filmpjes die we gemaakt hebben van de sprongen. Verder onderaan een foto van de Iraanse skipassen.
Oja, volgens de GPS was de snelheid tijdens de sprong van Erwin ruim 41 km/u. De maximum snelheid van onze hele "skivakantie" was 59 km/u.
Sprong Erwin.
Sprong Bastienne.
Sprong en val Erwin.
De voor- en achterkant van de skipassen.
14 juli 2003, Gilgit (Pakistan)
We hebben pas hier in Gilgit de foto ontwikkeld en gescand, vandaar een wat laat verhaaltje.
Bij de terugreis door India zijn we langs het grootste ski-resort van India gereden: Auli. Het gebied heeft een gondellift, een stoeltjeslift en een sleeplift. De gondel brengt je van het dal op 1900 meter naar het hoogste punt van het gebied op 3030 meter. Dan kun je een klein eindje naar beneden skien richting de onderkant van de sleeplift en zo weer terug naar de gondel, of je kunt richting het eindpunt van de stoeltjeslift skien, maar dan moet je ook een eindje lopen. Vanaf het eindpunt van de stoeltjeslift op 2900 meter kun je naar beneden skien via een aardige blauwe piste naar 2700 meter en daar weer de stoeltjeslift omhoog nemen. Bij elkaar een paar kilometer piste.
De liften komen uit Frankrijk en hebben de standaard Franse waarschuwingsbordjes. De Indiers hebben er nog een bord aan toegevoegd met wat basale ski-instructies.
Skien kan in dit gebied van december tot en met maart. Wij waren er in juni en dan wordt alleen de gondel gebruikt om rijke Indiers naar boven te brengen, de andere liften staan stil.
De stoeltjeslift in Auli.

29 maart 2003, Kathmandu
Ai, ai. Misschien gaat het toch nog wel een beetje lastig worden om in het ski-seizoen in India te zijn. We hebben zojuist geboekt voor de beklimming van de Lobuche Oost piek (6119 meter) in het Everest gebied, daarna moeten we nog naar Tibet (zonder auto, want met auto vereist een borg van $10.000 in contanten bij de Chinese grens...) en zodoende zullen we pas begin juni terug zijn in India. Nou ja, we geven de moed nog niet op. Niet alle mogelijkheden zijn onmogelijkheden geworden.
Hier in ieder geval een net-echte skisprong en skipas, uitgevoerd op 4160 meter hoogte, even boven Annapurna Basecamp en met de Annapurna I (8091 meter) op de achtergrond.
Over de foto's: de scans zijn welliswaar beroerd en versterken het contrast enigszins, maar de foto's zijn genomen zonder polarisatiefilter en de hemel is op 4160 meter echt heel donker blauw. Prachtig! Ben benieuwd hoe het op 6100 meter is!
Zie ook de foto van de Thorung La uit 1993.

21 oktober 2002, Peshawar
De enige ski-gebieden in de Himalaya liggen in Himachal Pradesh en Uttaranchal, Noord-West India. Voor rond de $100 heb je in deze gebieden een alles-inclusief ski-week. Geen idee overigens hoe je je een week moet gaan vermaken met twee liftjes en drie pistes. We gaan er dan ook vanuit dat jullie ook komen, want anders moeten we met z'n tweeën klaverjassen en dat maakt het nog saaier.
We zijn er nog niet helemaal uit wanneer we daar zullen zijn. Misschien in het voorjaar van 2003, misschien later.
Skisprong voor de Annapurna I
De skipas voor het Annapurna gebied

Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - Syrië - Jordanië - Libanon - Syrië - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan India
Azië Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.