Opdracht 2

Back
Utrecht - Lhasa

Choqa Zanbil

Sterrenhemel boven Choqa Zanbil, een pyramide in Iran uit de tijd van de pyramides. De auto wordt verlicht door de maan. Linksboven uiteraard Orion, midden de Stier met meer rechts de Pleiaden. De foto is een minuutje of twee belicht op kodachrome 64, met de Zuiko 24 mm F2.8.


EDWIN

Ik ken Erwin al een eeuwigheid uit de JWG en ken hem dus vooral als amateur astronoom en fotograaf.
Ik wil hem en Bastienne graag een opdracht meegeven die zowel hier recht aan doet, als wel aan het culturele aspect van de reis.
De opdracht:
Maak een foto van een astronomisch verschijnsel boven een typische historisch monument of landschap, kenmerkend voor deze reis. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een mooie samenstand boven een bijzondere ruÔne of een mooie maanopkomst boven een kenmerkende berg. Er zijn vast nog andere mogelijkheden, maar combineer in een foto het boven- met het ondermaanse, op een sfeervolle manier. En het resultaat wordt natuurlijk in Zenit gepubliceerd bij Amateurs Actief.

Hartelijke groeten, Edwin Mathlener
dinsdag 14 mei 2002


Sterrenhemel boven de woestijn van Chek Chek.
Kamperen in de woestijn onder een knalheldere winterhemel. Deze foto is in het avondlicht genomen. Boven de LandCruiser de "vlinder" van Orion en vlak boven de achterdeuren de hondsster Sirius.

1 februari 2004, Qazvin, Iran
Met onze nieuwe digitale camera is het redelijk goed mogelijk sterrenfoto's te maken. Lang belichten, zoals bij een normale camera, is uiteraard niet mogelijk, maar een variabele ISO instelling en, zoals bij onze camera, een lichtsterke lens geven verrassende mogelijkheden. Eerste testfoto's laten de Melkweg zien, de Orion nevel, de Andromeda nevel, de dubbele opensterrenhoop H en X, enz. Geinig!
Bovenstaande foto vonden we aardig genoeg om alvast te plaatsen bij deze opdracht. Hij is genomen in de avondschemering in de woestijn bij de stad Yazd (Iran), vlakbij het niet fotogenieke Zorroaster heiligdom Chek Chek.
De technische gegevens:

Camera:
Olympus Camedia C5050Z
Lens 7.1-21.3 mm F1.8-2.6, kleinbeeld equivalent 35-105 mm
5 megapixel 10 bits CCD

Opname:
Brandpuntsafstand (kb. eq.) 35 mm
Diafragma F2.8 (ruim 1 stop dicht dus)
ISO waarde 200 (maximum is ISO 400)
Belichtingstijd 16 seconden (maximale tijd handbediening)
Scherpstelling op oneindig (handbediening)
Resolutie origineel 2560x1920 pixels (5 megapixel)
JPEG compressie origineel 1:15 (laagste kwaliteit, circa 1 MB per foto)
Datum 22 januari 2004, 18:05 lokale tijd
Locatie N32į14'1.4" E54į23'8.3", 1397 meter boven zeeniveau

De foto is trouwens genomen met de ruisonderdrukking aan. Dat wil zeggen dat de camera twee foto's neemt: na de echte foto een foto met de sluiter dicht welke vervolgens van het eerste beeld wordt afgetrokken.
De bovenstaande plaat is een in MS Paint verkleinde versie van het origineel (25%). De JPEG compressie is door MS Paint bovendien aanzienlijk verhoogd (naar circa 1:60), wat uiteraard de kwaliteit niet ten goede komt, maar de download snelheid wel...

Genoeg technobla, op naar een sterrenhemel boven een monument!


29 maart 2003, Kathmandu
Tijdens onze tocht naar Annapurna Basecamp (ABC, 4130 m) was het volle Maan en dus werden de besneeuwde bergtoppen prachtig verlicht. Twee ongelukkige zaken speelden echter parten:
  • De dagen rond ABC zat er Kodachrome 25 in de OM4T en ISO 25 is nou niet de meest ideale gevoeligheid voor nachtopnamen...
  • Met de OM4T, die minuten lang kan belichten op de automaat, in mijn achterhoofd had ik er niet aan gedacht om een draadontspanner mee te nemen voor de OM40, waarin ISO 100 negatieffilm zit. De OM40 kan maar een paar seconden belichten op de automaat.
De opnamen met de OM40 zijn niet veel geworden en hebben we dus ook niet gescand. De Kodachromes moeten in Nederland ontwikkeld worden en de resultaten daarvan zien we dus pas als we terug zijn. Hoewel het twijfelachtig is of de opnamen op Kodachrome 25 veel zullen opleveren verwacht ik wel dat een later gemaakte foto van de Kleine Beer met de Poolster laag boven de maanverlichte Annapurna Zuid (7219 m) goed gelukt is. In Chhomrong, waar de foto op 19 maart is genomen, had ik weer Kodachrome 64 in de OM4T zitten - in het verleden zijn nachtopnamen op K64 altijd heel fraai geworden.
In december heb ik trouwens in Goa (Agonda) nog foto's gemaakt met de 500 mm lens van de opkomende volle Maan boven de palmbomen. Ook hier is het wachten op de dia's...

Annapurna Basecamp
Sterrenfoto's op ISO 25?!?!?!
Blijkbaar kan het...

21 oktober 2002, Peshawar
Net als bij opdracht 14 is het niet makkelijk om boven een monument een sterrenfoto te maken: ook in ontwikkelingslanden is men verzot op felle verlichting.
Gelukkig is daar "het landschap". Ergens in de Himalaya moet dit wel gaan lukken. Een mooie samenstand tussen de Maan, Venus en Jupiter hebben we al op 13 juni in ItaliŽ gefotografeerd. Alleen was het landschap daar vast niet "kenmerkend" genoeg. Wel balen dat we door alle haast geen Sterrengids meer hebben kunnen kopen. Binnenkort maar eens melen voor een lijst met de komende "high lights".

Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - SyriŽ - JordaniŽ - Libanon - SyriŽ - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan India
AziŽ Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.